Trygga smslån från Smskredit!

Ny kund? Ansök om ett smslån på 25000 kr idag!

Effektiv ränta

Effektiv ränta betyder att man tar hänsyn till samtliga ränte- och lånekostnader samt när utbetalning sker. Ränta är alltså själva priset på pengar och är en variabel som beror på flera olika saker. Det är konsumentverket som har ställt krav på att samtliga långivare ska redovisa effektiv ränta så att låneprodukterna blir allt mer överskådliga och lättare att jämföra.
Ett lån kan innehålla flera olika egenskaper, kostnader och löptider vilket gör att det blir svårt att få en överblick. Det är alltså den funktion som effektiv ränta uppfyller. En generell regel som gäller är att ju lägre belopp man lånar ju högre blir aktuell ränta.

För att konkretisera vad effektiv ränta är tänkte jag visa ett exempel. Om man har 1000 kr på ett konto den 1:a januari ett visst år med en ränta på 5 % har man vid årets slut 1050 kr efter utbetald ränta. Betalas däremot räntan ut två gånger under året blir resultatet annorlunda. Första utbetalningen av ränta blir 1000 kr + 2.5 % = 1025 kr och den andra utbetalningen av ränta blir 1025 + 2.5 % = 1050,1 kr. Beloppet blir alltså högre desto fler ränteutbetalningar som sker under året. Effektiv ränta är 5 % i det första fallet och effektiv ränta är 5.1 % i det andra fallet.

Vi tar ett exempel till där vi ändrar löptid lite grann för att ytterligare konkretisera effektiv ränta. Tar man ett lån på 10 000 kr med löptiden 6 månader, och en ränta på 5 % plus en startavgift på 500 kronor. Då blir effektiv ränta 21 %.
Vi redovisar effektiv ränta till alla våra smslån, mobillån, Internetränta, mikrolån och blancolån. Blancolån innebär lån utan säkerhet.

Effektiv ränta kan ge en missvisande bild om vad man egentligen betalar i ränta. Ju kortare löptiden är desto större blir felaktigheten. I en undersökning som konsumentverket har gjort visade det sig dock att endast en tredjedel av svenskarna kände till begreppet effektiv ränta och vad det innebär. Den här undersökningen gjordes 2007. Hoppas du känner till mer om vad begreppet effektiv ränta innebär efter den här lilla genomgången.

För att ta ett smslån, webblån, Internetlån och kortlån så besöker du vår sida och ansöker direkt. Vi rekommenderar att du ansöker om Mobillånkortet som är ett samarbete med Mobillån och Mastercard. Mobillånkortet används som ett vanligt betalkort och laddas med smslån, mikrolån, blancolån och kortlån. Det tar alltså bara ett par sekunder att ladda kortet med ett kortlån och detta är det snabbaste sättet att få ett kortlån idag. Vi redovisar effektiv ränta på vår hemsida. För att kunna ta dessa smslån behöver man vara minst 18 år gammal, ha en årsinkomst på minst 24 000 kr samt inga tidigare betalningsanmärkningar.

Har du några som helst frågor kring effektiv ränta så är du välkommen att höra av dig till vår kundtjänst.

Kreditbeloppet är . Kreditavtalets löptid är . Antalet återbetalningar är . Exempel: Beräknad med antagandet att kreditbeloppet är och att krediten lämnas för en ettårsperiod och slutbetalas genom återbetalningar med lika stora månadsbetalningar är den effektiva räntan Kreditränta är rörlig, f.n. per år. Uppläggningsavgift är 95 kr. Totalt att betala tillbaks är . Månadskostnad: