Trygga smslån från Smskredit!

Ny kund? Ansök om ett smslån på 25000 kr idag!

Ränta

Ränta betyder det egentliga värdet på pengar och påverkas av en rad olika faktorer. Den anges i procent per betalningsperiod eller per år vilka kan variera. Lånar man pengar betalar man en ränta som representerar kostnaden för att få pengarna. Man skulle kunna beskriva ränta som att hyran för pengar. Lånar man ut pengar är man alltså den som erhåller aktuell ränta. Man kan även få ränta genom att sätta in pengarna på ett bankkonto, det kallas inlåningsränta.

När en bank lånar ut pengar är det förknippat med en alternativkostnad. Betyder alltså att banken hade kunnat investera pengarna någon annanstans och på så sätt tjäna ett förväntat värde. Ränta är alltså en möjlighet för en bank att tjäna pengar och få avkastning på utlånade pengar. Det är inte bara privatpersoner och företag som lånar av banker utan banker lånar också pengar. Det gör de från Sveriges centralbank Riksbanken och där behövs ingen säkerhet. Banken tjänar alltså pengar på mellanskillnaden på den ränta de betalar till riksbanken och den ränta de debiterar sina kunder.

Man skiljer ofta mellan rörlig och fast ränta. Rörlig ränta innebär att den rör sig efter marknadsräntorna och väljer man detta alternativ när man tar ett lån tar man chansen att få sin ränta sänkt samtidigt som risken finns att den ökar. Vill man inte ta några risker kan man ta ett fast lån i stället där räntan är satt till ett fast belopp under en viss tid.

Konsumentverket ställer krav på att en effektiv ränta ska redovisas. Hänsyn tas alltså till samtliga lånekostnader och syftar till att göra lån till jämförbara produkter, allt för att underlätta för konsumenterna. En undersökning 2007 visade dock att endast en tredjedel av svenskarna känner till vad effektiv ränta är. Konsumentverket beslutade då att även den totala lånekostnaden skulle redovisas i samband med effektiv ränta så att det blir ännu lättare för kunderna att få en överblick.

Kreditbeloppet är . Kreditavtalets löptid är . Antalet återbetalningar är . Exempel: Beräknad med antagandet att kreditbeloppet är och att krediten lämnas för en ettårsperiod och slutbetalas genom återbetalningar med lika stora månadsbetalningar är den effektiva räntan Kreditränta är rörlig, f.n. per år. Uppläggningsavgift är 95 kr. Totalt att betala tillbaks är . Månadskostnad: